سوالات متداول بورس
در صورت مواجهه با مشکلی در سایت سوالات متدوال ما را مطالعه بفرمایید
بورس چیست؟
بورس دارای انواعی است که عبارتند از: ۱- بورس اوراق بهادار ۲- بورس کالا ۳- بورس ارز ۴- بورس اوراق مشتقه.
خرید و فروش سهام در بورس به چه شکل انجام می شود؟
خریدوفروش سهام در بورس بوسیله ی کارگزاران و از طریق سامانه های معاملاتی انجام می شود. پس از ثبت نام و دریافت کد بورسی و کد معاملاتی، مشتریان میتوانند از طریق سامانه های آنلاین یا آفلاین اقدام به ثبت سفارش نمایند . معاملات در سیستم براساس روش حراج دو طرفه انجام می شود. یعنی نوبت های خرید براساس قیمت های بیشتر در هر لحظه و نوبت های فروش براساس کمترین قیمت در هر لحظه مرتب می شوند و هر زمان که بهترین قیمت خرید و بهترین قیمت فروش برابر شد معامله بر روی سهام انجام می شود.
چه کسانی میتوانند در بازار بورس سرمایهگذاری کنند؟
هر شخص حقیقی و حقوقی با هر سن و مدرک تحصیلی میتواند در این بازار فعالیت کند. کافی است کد بورسی داشته باشید. کدی که شناسه شما در سازمان بورس و اوراق بهادار محسوب میشود. کارگزاریها با دریافت مدارک و طی مراحل خاصی، کد بورسی را به صورت رایگان برای کاربران خود صادر میکنند.
چه کسانی میتوانند در بورس موفق باشند؟
سرمایه گذاری یک موضوع کاملا تخصصی و پیچیده است. بر خلاف آنچه که اکثر افراد تصور میکنند که وارد شدن به بورس بسیار آسان است و میتوانند به راحتی سودهای خوبی کسب کنند. بررسی عملکرد اشخاص مختلف بیانگر این است که درصد افراد موفق در بازارهای مالی بسیار کم است و حتی افراد سرشناسی وجود دارند که علیرغم داشتن سابقه موفق، با یک تصمیم اشتباه دچار زیان سنگین و یا ورشکستگی شدهاند. از آنجاکه سرمایه گذاری در اوراق بهادار دارای ابعاد و پیچیدگیهای زیادی میباشد عملا امکان اینکه یک شخص بتواند به تنهایی همه مسایل و موضوعات را پیگیری کند وجود ندارد. در شرکتهای سبدگردان و شرکتهای سرمایه گذاری یا سایر نهادهایی که در امر سرمایه گذاری فعال هستند معمولا تیمی از افراد متخصص و باتجربه این موضوع را راهبری میکنند. امروزه با ورود تکنولوژی در حوزه سرمایه گذاری و طرح موضوعاتی مثل Fintech یا استفاده از هوش مصنوعی در سرمایه گذاری، رقابت و پیچیدگی در امر سرمایه گذاری به مراتب بیشتر شده است.
کارگزاری چیست؟
کارگزاریها شرکتهایی هستند که به عنوان واسطه میان مردم و سازمان بورس هستند. همان طور که بانکهای مختلف، مورد تایید بانک مرکزی قرار میگیرند و مردم برای انجام امور بانکی به آنها مراجعه میکنند، لازم است برای بهره مندی از خدمات سرمایه گذاری بورسی از طریق کارگزاری ها اقدام شود. کارگزاریها نیز مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار قرار میگیرند و به این ترتیب، مردم معاملات خود را به واسطه آنها انجام میدهند. در قبال این خدمات، کارگزاری ها از معاملات سرمایه گذاران درصدی تحت عنوان کارمزد اخذ می کنند. کارمزد کارگزاری ها برای معاملات سهام برابر است با 0.00304 است
آیا میتوان همزمان از خدمات چند کارگزاری استفاده کرد؟
بله، می توانید در دو یا چند کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید و در همه آنها خرید انجام دهید. با این حال، امکان فروش سهام فقط در یک کارگزاری وجود دارد که به آن کارگزار ناظر گفته میشود.
کارگزار ناظر چیست؟
هر یک از نمادهای معاملاتی در پرتفو سپرده گذاری یک کارگزار قرار دارد و فقط از طریق آن کارگزاری میتوان سفارش فروش ثبت کرد به این کارگزار، کارگزار ناظر گفته میشود. با این شرایط، سهام هر نماد معاملاتی فقط از طریق کارگزار ناظر به فروش میرسد. البته برای خرید میتوان از طریق همه کارگزارها اقدام کرد. ممکن است برای نمادهای معاملاتی مختلف، کارگزارهای مختلف داشته باشید.
چگونه میتوان به صورت آنلاین صندوق های سرمایه گذاری را خرید و فروش کرد؟
خرید صندوق های سرمایه گذاری مشترک یکی از ابزارهای معاملاتی برای سرمایه گذارانی است که زمان و دانش کافی برای معامله کردن در بورس را ندارند. به همین دلیل پیشنهاد میکنم که این افراد در صندوق های سرمایه گذاری مشترک سرمایه گذاری کنند. این صندوق ها در حال حاضر قابلیت معامله شدن به صورت آنلاین را دارند که به آن صندوق های قابل معامله در بورس می گویند. صندوق های قابل معامله در بورس در حال حاضر در قالب صندوق های درآمد ثابت، مختلط و سهامی است.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد معاملاتی در بازار نقدی چیست؟
الف- مدارک مورد نیاز برای مشتریان حقیقی:
– تکمیل فرم درخواست کد مشتری نزد کارگزار
– تصویر شناسنامه و کارت ملی که توسط کارگزار برابر با اصل شده باشد.
-سایر موارد به تشخیص کمیته در صورت اعلام به مشتری
ب- مدارک مورد نیاز برای مشتریان حقوقی
– تکمیل فرم درخواست کد مشتری نزد کارگزار.
– مدارک هویتی شرکت شامل: اساسنامه شرکت، روزنامه رسمی آخرین تغییرات شرکت، آخرین روزنامه رسمی در خصوص اعضای هیات مدیره و دارندگان امضای مجاز شرکت، شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضای مجاز و کلیه اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت، (این موارد بایستی توسط کارگزار برابر با اصل گردد).
– مدارک مالی شرکت شامل: اظهارنامه مالیاتی آخرین دوره مالی، کد اقتصادی، صورتهای مالی آخرین دوره مالی شرکت به همراه گزارش حسابرس رسمی و بازرس قانونی (در صورت نیاز بر اساس اطلاعیه سالیانه وزارت امور اقتصادی و دارایی حسب مقدار دارایی و فروش اظهار نامه مالیاتی).
– مجوزهای فعالیت شرکت شامل پروانه بهره برداری و .. .
– سایر موارد در صورت نیاز به تشخیص کمیته و اعلام به مشتری.
ج- مدارک مورد نیاز برای مشتریان خارجی
– تکمیل فرم درخواست کد به زبان انگلیسی یا فارسی.
– اساسنامه شرکت.
– تصویر لایسنس شرکت یا سایر مجوز های فعالیت نظیر کپی کارت بازرگانی که به تایید کنسولگری ایران در آن کشور رسیده باشد (اصل جهت روئیت بورس بایستی ارائه گردد).
– تصویر پاسپورت مالک/مالکین و مدیر عامل شرکت.
– سایر موارد در صورت نیاز به تشخیص کمیته.
– بورس برای مشتری خارجی بایستی شناسه فراگیر اشخاص خارجی دریافت نماید، اگر مشتری بدلیل فعالیت قبلی در سایر ارگان ها این کد را داشته باشد بهتر اعلام نماید تا زمان کمتری برای صدور کد ایشان صرف شود.
نکته: اگر کشور غیر انگلیسی زبان باشد، بایستی مدارک به زبان فارسی و یا انگلیسی ترجمه شده باشند.
د- مدارک مورد نیاز برای مشتریان عمومی/دولتی/نظامی
– تکمیل فرم درخواست کد مشتری نزد کارگزار.
– مدارک هویتی شرکت شامل: اساسنامه یا مستندات تاسیس شرکت یا موسسه، آخرین روزنامه رسمی تغییرات و مدیران و دارندگان امضای مجاز شرکت یا موسسه، تصویر شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضای مجاز و مدیرعامل یا رئیس شرکت یا موسسه (این موارد بایستی توسط کارگزار برابر با اصل گردد).
– مدارک مالی شرکت شامل: اظهارنامه مالیاتی آخرین دوره مالی(در صورت وجود)، کد اقتصادی،
نکات عمومی در خصوص کیفیت مدارک و فرایند صدور کد
– بورس مجاز است جهت احراز هویت مشتریان به مراجع قانونی مراجعه و تاییدیه دریافت نماید. بدیهی است صدور کد منوط به تایید اصالت مدارک می باشد و با خاطیان برخورد قانونی می شود.
– مشتری موظف است در هر زمان بنا به درخواست بورس نسبت به ارائه مدارک و مستندات مجددا اقدام نماید. در صورت عدم ارائه، کد مشتری غیر فعال می گردد.
– مشتری موظف است هرگونه تغییر در مدارک و مستندات را به بورس اعلام نماید. توجه به تاریخ انقضای مدارک و بروزرسانی آن نزد بورس در تعهد مشتری می باشد.
– در صورتی که مشتری وکالت انجام معاملات خود را بطور رسمی به وکیل منتقل نموده باشد، برای وکیل حسب نوع شخصیت آن (حقیقی-حقوقی) نیز بایستی مدارک بطور کامل ارائه گردد.
آیا سرمایه گذاری در بورس دارای سود تضمینی است؟
پاسخ سوال، خیر است. یعنی هیچ تضمینی وجود ندارد که با سرمایه گذاری در بورس سود بالایی کسب کنید. چرا که سرمایه گذاری در بورس دارای ریسک است و هر نوع سرمایه گذاری که دارای ریسک باشد انتطار بازدهی بالایی در آن نیز وجود دارد. بعنی شما انتظار ندارید که با سرمایه گذاری در بانک بازدهی بالایی کسب کنید. بلکه این بازدهی معقول است ولی خطر از دست دادن پولتان نیز وجود ندارد. پس اگر با این خیال وارد بورس شده اید که بازده بالایی کسب کنید بدانید که این تصور کاملا اشتباه است و در کنار بادهی مناسب باید متغیر ریسک را چاشنی کارتان کنید.
سوالات متداول بازار سرمایه را در ادامه مطالعه فرمایید:
کارمزد خرید فروش سهام چقدر است؟
این درصد ها قابل تغییر هستند ولی فعلا جمع کارمزد معاملات بابت خرید سهام معادل ۰٫۴۶۴ درصد قیمت خرید است. درحالیکه بابت فروش سهام مبلغی معادل ۰٫9۷۵ درصد قیمت فروش کسر میگردد که البته ۰٫۱ درصد کسورات مربوط به مالیات است.
وجه حاصل از فروش سهام چه زمانی قابل وصول است؟
وجه حاصل از فروش سهام، دو روز کاری پس از انجام معامله قابل دریافت است. روزهای کاری، ایام هفته به جز روزهای پنج شنبه و تعطیلات رسمی می باشد.
حداقل مبلغ خرید سهام چقدر است؟
کمترین مبلغی که میتوانید با آن سهم بخرید ۵۰۰ هزار تومان است. سود یا زیانی که با آن مواجه میشوید به صورت درصدی محاسبه خواهد شد. طبیعتا هر چه سرمایه بیشتری وارد کنید، میزان سود یا زیانتان نیز بیشتر میشود.
معاملات بورس ایران چه زمانی انجام میشود؟
معاملات سازمان بورس و اوراق بهادار از شنبه تا چهارشنبه و در ساعتهای ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر انجام میشود. البته بازار از ساعت 8:45 باز میشود و میتوانید سفارشهای خود را وارد کنید؛ اما معاملات از ساعت ۹ آغاز میشوند. این روند در تمامی روزهای سال، به غیر از پنجشنبه و جمعه و تعطیلات رسمی ادامه دارد.
نوسان قیمت در بورس ایران چقدر است؟
برای پیشگیری از نوسان بیش از حد و افزایش و کاهشهای ناگهانی، سقفی برای نوسانات بازار در نظر گرفته شده است. نوسان قیمت میتواند با توجه به وضعیت کلی بازار تغییر کند . در حال حاضر دامنه نوسان روزانه قیمت سهام بورسی و بازار اول و دوم فرابورس در هر روز، نسبت به قیمت پایانی روز گذشته، میتواند از ۵+ درصد تا ۵- درصد، تغییر کند. در بازار پایه فرابورس بسته به نوع بازار دامنه نوسان ۳%، ۲% و ۱% است. در روز بازگشایی نماد پس از مجمع، محدودیتی در نوسان وجود ندارد.
پورتفوی یا سبد سهام چیست؟
پورتفو، پوتفوی یا Portfolio واژهای است که به یک مفهوم ساده اشاره دارد: مجموعهای از داراییها و سهامی که یک فرد خریداری کرده است. با تشکیل این سبد، ریسک غیر سیستماتیک کاهش مییابد. وقتی چند نوع سهم را خریداری کرده باشید، ریسک ضرر خود را کاهش دادهاید. در واقع سود یک سهم میتواند ضرر یک سهم دیگر را جبران کند.
شاخص بورس چیست؟
بورس چندین شاخص دارد که هر کدام وضعیت بازار را از جنبههای مختلف نشان میدهند. مشهورترین و پرکاربردترین شاخص، به نام شاخص بازدهی یا شاخص قیمت و بازده نقدی یا TEDPIX شناخته میشود. این شاخص قیمت و سود سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس و میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس را نشان میدهد.
کدام سهم را برای خرید انتخاب کنیم؟
برای داشتن یک سرمایهگذاری پر سود، باید سهمی را انتخاب کنید که احتمال افزایش قیمت بیشتری داشته باشد. این پیشبینی بر اساس تجزیه و تحلیل بازار انجام میشود. روشهای مختلفی برای تحلیل بازار وجود دارد که در این میان، تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال شهرت و رواج بیشتری دارند.
روش تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی Fundamental Analysis بر محاسبه ارزش ذاتی هر سهم تاکید دارد و برای این کار، فاکتورهای مختلفی را از جمله وضعیت کلی اقتصاد و عملکرد شرکت را در نظر میگیرد. این رویکرد عقیده دارد که سهام هر شرکت در بلندمدت به سمت ارزش ذاتی خود حرکت میکند و بنابراین برای داشتن یک سرمایهگذاری پرسود و مطمئن باید ارزش ذاتی سهام را محاسبه کرد.
سوالات متداول و پرسش و پاسخ در مورد سبدگردانی اختصاصی، صندوق های سرمایه گذاری و سرمایه گذاری در بورس
آیا سرمایه گذاری در بورس دارای سود تضمین شده است؟ سود سالانه سرمایه گذاری در بورس چقدر است؟
این پرسش، اولین سوال اشخاص هنگام تصمیمگیری در مورد سرمایه گذاری در بورس میباشد. پاسخ این است که سرمایه گذاری در بورس دارای سود تضمین شده نمیباشد. سرمایه گذاری توام با ریسک است؛ به عبارتی وقتی شخصی تصمیم به سرمایه گذاری در بورس میگیرد میتواند با انتخاب روشها و ابزارهای مختلف میزان ریسک خود را کنترل کند؛ لیکن امکان صفر کردن ریسک وجود ندارد. معنی ساده ریسک نیز این است که احتمال کسب بازدههای متفاوت وجود دارد. حتی در مواردی سرمایه گذاران ممکن است با زیان مواجه گردند. بنابراین در مورد میزان بازده سرمایه گذاری در بورس نمیتوان با قاطعیت اظهار نظر کرد. بررسی سوابق سالهای گذشته بیانگر این است که در بازههای میان مدت بازده سرمایه گذاری در بورس بالاتر از سایر زمینههای سرمایه گذاری مانند سپرده بانکی یا مسکن میباشد.
چرا باید به شرکتهای سبدگردان اعتماد کنیم؟
فعالیت سبدگردانی و مشاوره سرمایه گذاری نیاز به مجوز رسمی از سازمان بورس دارد. لذا افراد یا شرکتهایی که بدون داشتن مجوز اقدام به سبدگردانی و یا مشاوره میکنند عملا مرتکب جرم میشوند. از آنجا که هیچ نظارتی بر این اشخاص یا شرکتها وجود ندارد مشارکت با آنها دارای ریسک زیادی میباشد. مجوز سبدگردانی یا مشاوره سرمایه گذاری معمولا به اشخاصی داده میشود که دارای سوابق تجربی و علمی مناسب بوده و معیارهای مد نظر سازمان بورس را داشته باشند. لذا داشتن مجوز به معنی داشتن معیارهای لازم بوده و بر این شرکتها نظارت کافی وجود دارد. داشتن مجوز رسمی از سازمان بورس شرط لازم برای سبدگردانی میباشد ولی شرط کافی نیست. کسانی که قصد دارند از طریق شرکتهای سبدگردان قرارداد سبدگردانی منعقد کنند لازم است با بررسی سوابق عملکرد شرکت و ارکان اجرایی آن اطمینان حاصل کنند که شرکت مناسبی را انتخاب کرده اند.
آیا امکان دارد شخصی حتی با انعقاد قرارداد سبدگردانی یا سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری دچار زیان شود؟
بله، همانطور که ذکر شد سرمایه گذاری در بورس دارای ریسک است. عوامل مختلفی ممکن است باعث شود که، در مقاطعی سرمایه گذاری در بورس بازده مناسبی نداشته باشد و یا حتی زیانده باشد. در این شرایط طبیعتا شرکتهای سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری نیز نمیتوانند بازده مناسبی کسب کنند. نکته مهم این است که شرکتهای سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری به واسطه تجربه و تخصص و مدیریت حرفه ای عموما بازده بهتری از میانگین بازده بازار کسب میکنند و در شرایط زیان، آنها زیان کمتری خواهند داشت. موضوع اساسی این است که هرچه افق سرمایه گذاری به صورت بلند مدت باشد، امکان کسب سود، بیشتر و احتمال کسب زیان، کمتر است. لذا اصل مهم در سرمایه گذاری این است که نگاه کوتاه مدت به موضوع نداشته باشید، چون در کوتاه مدت هر نتیجه ای محتمل میباشد.
تفاوت سبدگردانی اختصاصی با صندوق های سرمایه گذاری چیست؟
تفاوت اصلی سبدگردانی اختصاصی با روشهای دیگر سرمایه گذاری در این است که این فرایند کاملا مشتری محور است. به عبارتی در تشکیل سبد اختصاصی اهداف، ویژگیها و خصوصیات شخصیتی سرمایه گذار از جمله ریسک پذیری او ارزیابی گردیده و متناسب با آنها اقدام به تشکیل و مدیریت سبد اختصاصی میگردد. در سایر روشهای سرمایه گذاری غیر مستقیم محصول محور بوده و محصول یکسانی برای همه سرمایه گذاران ارائه میگردد.
مدت زمان قراردادهای سبدگردانی چقدر است؟ شرایط فسخ قرارداد سبدگردانی چیست؟
مدت زمان قراردادهای سبدگردانی یک ساله و قابل تمدید است. همچنین به هر دلیل سرمایه گذار تصمیم به فسخ قرارداد داشته باشد با اعلام کتبی تصمیم خود به سبدگردان میتواند قرارداد را فسخ کند. بسیاری از موضوعات مربوط به رابطه سبدگردان و سرمایه گذار در قرارداد سبدگردانی مشخص میشود.
آیا امکان مشاهده دارایی سهام و عملکرد خود در شرکت سبدگردان را داریم؟
بله، پس از انعقاد قرارداد سبدگردانی به شما یک نام کاربری و رمز عبور داده میشود که از طریق آن میتوانید وضعیت سرمایه گذاری خود را از طریق تارنمای شرکت سبدگردان مشاهده کنید.
حداقل سرمایه لازم برای سبدگردانی چقدر است؟
طبق دستورالعمل سبدگردانی، حداقل مبلغ لازم برای انعقاد قرارداد سبدگردانی 100 میلیون ریال میباشد. حتی اگر شرکت سبدگردان تمایل داشته باشد با مبلغ کمتر نیز قرارداد سبدگردانی منعقد کند امکانپذیر نیست. ولی شرکتهای سبدگردان بر اساس استراتژیهای خود و امکانات موجود، حداقلهای مختلفی را تعیین و اعلام میکنند. این ارقام ثابت نبوده و با توجه به شرایط تغییر می کند. مثلا یک شرکت سبدگردان ممکن است در مقطعی حداقل مبلغ قرارداد سبدگردانی را تا 1 میلیارد تومان و در زمان دیگری 5 میلیارد تومان اعلام کند.
احراز هویت غیر حضوری چیست؟ آیا امکان انعقاد غیر حضوری قراداد سبدگردانی اختصاصی یا سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری وجود دارد؟
طبق مقررات، برای انعقاد قرارداد سبدگردانی و یا سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری یکی از مراحل اولیه، احراز هویت مشتریان میباشد. برای مدیر ثبت صندوق یا شرکت سبدگردان باید محرز گردد که شخص متقاضی سرمایه گذاری چه کسی است و برای اطمینان اعتبار مدارک هویتی او را مشاهده کند.
کارمزد سبدگردانی اختصاصی چقدر است؟
کارمزد سبدگردانی اختصاصی معمولا به کارمزد ثابت و کارمزد متغیر تقسیم میشود. کارمزد ثابت درصد مشخصی از مبلغ سبد اختصاصی بوده ( بین یک تا سه درصد در سال ) و ارتباطی به سود و زیان سبد اختصاصی نداشته و برای پوشش هزینههای ثابت سبدگردان دریافت میشود. کارمزد متغیر بصورت درصدی از سود سبد اختصاصی تعریف میشود. به طور مثال (10 درصد از سود سبد اختصاصی) . در هر حال فرمول و قاعده ثابتی در این زمینه وجود ندارد و به توافق سبدگردان و سرمایه گذار بستگی دارد. پس از توافق ، مبلغ کارمزد و نحوه پرداخت آن در قرارداد سبدگردانی درج میگردد.
درخواست تماس
با هر دلیلی با ما تماس بگیرید ما خوشحال می شویم